Novosti iz općine

Predstavljen projekt ‘Med dvemi vodami’, turistička ponuda Međimurja postat će atraktivnija

Ukupna vrijednost projekta ‘Med dvema vodami’ je 12.108.422,84 kuna, a 85% iznosa financirat će se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će ostalih 15 % financirati Međimurska županija i Općina Sveti Martin na Muri

Nakon svečanog potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Med dvemi vodami“ u Rastokama, projekt je danas, 18. srpnja 2018. godine, predstavljen na konferenciji za medije koja je održana u Međimurskoj županiji. Projekt „Med dvemi vodami“ prijavljen je u travnju 2017. godine na Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Konferenciji za medije prisustvovali su ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub, župan Međimurske županije Matija Posavec, voditeljica projekta iz Javne ustanove REDEA Petra Pavičić, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Međimursko županije Darko Radanović i stručni suradnik Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode Zoran Šardi.

Projektni prijedlog pripreman je u suradnji s Međimurskom prirodom – Javnom ustanovom za zaštitu prirode, Međimurskom županijom, Javnom ustanovom REDEA, Turističkom zajednicom Međimurske županije i Općinom Sveti Martin na Muri. Ukupna vrijednost projekta „Med dvema vodami“ je 12.108.422,84 kuna, a 85% iznosa financirat će se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će ostalih 15 % financirati Međimurska županija i Općina Sveti Martin na Muri. Glavne projektne aktivnosti odnose se na tri značajnije investicije u povećanje edukativnog kapaciteta u zaštiti prirode Međimurske županije:

1. Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu koji obuhvaća finalno interpretacijsko uređenje prizemlja i okućnice sjedišta Međimurske prirode;

2. Edukacijsko-interpretacijski centar „Matulov grunt“ u Frkanovcu koji obuhvaća rekonstrukciju i opremanje objekta u vlasništvu Međimurske županije i njegovo stavljanje u funkciju kao centra za interpretaciju leptira plavca i značajnih staništa Gornjeg Međimurja (područje ekološke mreže Natura 2000);

3. Uređenje i opremanje Eko-turističke poučne pješačke i biciklističke staze „Svetomartinska Mura“ na području Općine Sveti Martin na Muri.

Župan Matija Posavec, naglasio je: „Pojedinci koji su danas s nama najzaslužniji su za ovaj projekt. Projekt Med dvemi vodami veoma je kompleksan te će doprinjeti turističkoj ponudi Međimurja putem tri značajne investicije. Ovaj projekt će Međimurskoj županiji donijeti višestruki povrat kada govorimo o razvoju turizma i očuvanju prirodne baštine. Ovo je još jedan dokaz da ne koristimo europska sredstva samo u obrazovanju, kulturi, zdravstvu, već promišljeno ulažemo i u prirodnu baštinu“.

Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode napomeno je: „Na konceptu ovog projekta radilo se od 2007. godine, od samih začetaka rada Međimurske prirode te nam se sada, 11 godina kasnije uloženi trud i rad konačno isplatio. Autorski koncept samog postava izradio je vrhunski tim kreativaca konzorcija Muze. Projekt će biti predstavljen u rujnu 2018. godine u Križovcu. Svjestan sam da će biti mnogo izazova, ali siguran sam u našu odličnu projektnu ekipu i uspješan završetak projekta.“

Petra Pavičić, voditeljica projekta iz Javne ustanove REDEA, osvrnula se na projektne aktivnosti te istaknula kako projekt ima snažnu edukacijsku komponentu o važnosti očuvanja prirodne baštine za lokalno stanovništvo i posjetitelje. Osim toga, naglasila je da će svi programi i postavi biti prilagođeni potrebama osoba s invaliditetom.

Dražen Crnčec, načelnik općine Sveti Martin na Muri istaknuo je kako su sretni što je projekt konačno zaživio te je siguran da će se projektom revitalizirati prostor uz Muru, a uz postojeće sadržaje koje nudi općina, turistička ponuda Međimurja postat će atraktivnija.

Izvor: Međimurska županija

JAVNI NATJEČAJ za zamjenu nekretnina u k.o. Sveti Martin na Muri

2109-17/18-02/02) od 26.04.2018. godine („Službeni glasnik Međimurske županije“, broj 06/2018 od 08.05.2018. godine), Općinski načelnik Općine Sveti Martin na Muri raspisuje JAVNI NATJEČAJ za zamjenu nekretnina u k.o. Sveti Martin na Muri . Općina Sveti Martin na Muri provodi postupak prikupljanja pisanih ponuda javnim natječajem za zamjenu nekretnina za stjecanje nekretnine koje predstavljaju interes Općine Sveti Mar-tin na Muri u svrhu izgradnje uličnog koridora s parkiralištem (UK 3) i prometnog sustava cestovnog prometa kružnog raskrižja na županijskim cestama ŽC2003(UK 1) i ŽC2245 (UK 2) u Svetom Martinu na Muri, te spajanje ŽC 2003, ŽC2245 i nove ceste UK3 u rotor sukladno UPU „Centra Svetog Martina na Muri“.


Javni natječaj za zamjenu nekretnina 7-2018

NAČELNIK OPĆINE PRIMIO PRVAKE U NOGOMETU – NK Polet i NK Bratstvo

Kako svjedočimo ovih dana i tjedana, najvažnija sporedna stvar na svijetu ponovno ujedinjuje mlado i staro te daje optimizam i pobuđuje entuzijazam. Upravo stoga, a u prigodi jedinstvenog događaja na području Općine Sveti Martin na Muri – oba nogometna kluba mogu se pohvaliti titulom prvaka u sezoni 2017 – 2018, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec upriličio je prigodni susret te im još jednom čestitao na uspješnoj sezoni, promociji Općine, trudu i entuzijazmu koji ulažu igrači i uprava, ali i obitelji svih koji sudjeluju u ostvarivanju preduvjeta za tako izniman rezultat. Načelnik Općine posebno je naglasio kako ga raduje međusobna suradnja i zajedništvo u mnogim aktivnostima koje klubovi odrađuju, a posebice na dobrobit mladih.

Prigodnim riječima obratili su se nazočnima i predsjednici nogometnih klubova Miroslav Novinščak te Damir Bogdan. Uz načelnika Općine, prijemu je nazočio i njegov zamjenik Martin Srša. Nakon službenog dijela druženje se nastavilo uz dobar bograč majstora Darka Padarića te gledanje nogometne utakmice hrvatske reprezentacije.

3 milijuna kuna za poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz informacijske i komunikacijske tehnologije

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)“, Referentna oznaka: KK.03.2.1.18.

Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima s ciljem snažnijeg poticanja na primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije radi optimiziranja poslovnih procesa, integriranja poslovnih funkcija, učinkovite organizacije tijeka rada, poboljšanja interakcije s klijentima i dobavljačima te poboljšanja tržišnog položaja poduzeća.

Cilj Poziva je jačanje tržišne pozicije, povećanje konkurentnosti i učinkovitosti poslovanja MSP-a primjenom informacijske i komunikacijske tehnologije kao i podrška razvoju informacijskog društva u RH.

Dodijeljenim bespovratnim sredstvima sufinancirat će se projektne aktivnosti koje uključuju izradu/razvoj/nabavu IKT poslovnih rješenja namijenjenih optimiziranju poslovanja, poslovnih procesa, odnosno proizvodnje te implementaciju, prilagodbu i integraciju poslovnih rješenja s postojećim ili novim IKT sustavom.

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 80.000,00 kuna, a najviši iznos je 1.000.000,00 kuna, pri čemu je intenzitet potpore za mikro i mala poduzeća 85%, dok je za srednja poduzeća intenzitet 65% prihvatljivih troškova. Potpora dodijeljena po ovom Pozivu smatra se potporom male vrijednosti i dodjeljuje se putem OP Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenog Poziva s rokom za podnošenje projektnih prijedloga od 21. kolovoza 2018. od 11:00 sati do 29. lipnja 2020. godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava, u ukupnoj vrijednosti od 53.200.000,00 kuna. Projektni prijedlozi podnose se elektronički, putem sustava eFondovi.

Natječajnu dokumentaciju možete pronaći ovdje.

Branitelji i voćari uređuju edukativne centre

Vrućini i sparini unatoč, vrlo je živo u Svetom Martinu na Muri, a posebice u Dunaju kod Doma hrvatskih branitelja te kod Brezovca u voćnjaku domaće Udruge voćara, vinogradara i vinara

Vrućini i sparini unatoč, vrlo je živo u Svetom Martinu na Muri, a posebice u Dunaju kod Doma hrvatskih branitelja te kod Brezovca u voćnjaku domaće Udruge voćara, vinogradara i vinara. Što to rade hrvatski branitelji, rekao nam je Darko Padarić, hrvatski branitelj i član udruge te voditelj projekta.

– Na zgradu postojećeg Doma hrvatskih branitelja dograđujemo prostoriju u kojoj će bti smještena kuhinja te prostori potrebni za držanje namirnica i pića. Tako ćemo potpuno razdvojiti prostor u kojem se održavaju skupovi, sastanci i radni dogovori, a u skorijoj budućnosti to će biti Spomen prostorija na naše časne branitelje poginule u nametnutom nam Domovinskom ratu.

Krajnji cilj nam je ovdje imati edukativni centar ili kamp gdje će djeca, studenti i mladež učiti ili barem nešto više doznati o Domovinskom ratu i to od samih hrvatskih branitelja, a na području naše općine ima istinskih sudionika brojnih ratnih operacija na području gdje je rat bjesnio te u konačnici stvoren adržava – rekao je Padarić.

Što pak se radi i gradi u voćnjak sa starinskim sortama jabuka, govori Mladen Dobranić, prvi čovjek svetomartinske udruge i upravljač poslova. – Nositelj projekta je LAG – međimurski doli i bregi, a udruga ustupa prostor i pomaže kod gradnje i kasnije će kod održavanja čitavog centra ili kampa. Ovog trenutka gradimo temelje na kojima će biti postavljena starinska preša i spremnica za alat. Na staroj preši će se usitnjavati i prešati jabuke iz kojih će se stvarati jabučnica ili sok, a kako će sve biti u starinskom stilu, a i jabuke su starinske to će biti učionica na otvorenom za djecu, učenike, studente i mladež te prigoda turistima da konzumiraju prirodu u prirodi – ispričao nam je.

 

I Padrić i Dobranić vjeruju kako će osnovni radovi biti okončani do kraja ove godine i kako radove izvode uglavnom volonteri-dragovoljci vrijednost je neprocijenljiva jer oni ugrađuje sebe, svoje znanje i slobodno vrijeme. Zvali se centri ili kampovi, njihova izgradnja, a potom i postojanje te funkcioniranje, namijenjeni su očuvanju povijesti o stvaranju države u Domovinskom ratu i povijesti kako se na ovim prostorima nekada u skromnim i jednostavnim uvjetima voće pretvarala u okrijepu ili dodatak jelu. Tko želi pomoći jednima ili drugima, ili obojima, može doći na gradilišta i ponuditi rad, sredstva ili novčani prilog.

Izvor: emedjimurje.hr

Aktivno se uključimo u borbu protiv komaraca

Stanište neophodno za razvoj komaraca je voda,stoga je najbolji nacin u borbi protiv komaraca uklanjanje svih izvora vode koji im omogučavaju
razvoj.U Hrvatskoj je do sada otkrivena 51 vrsta komaraca. Azijski tigrasti komarac – Aedes albopictus nova je vrsta na podrucju Hrvatske. Znacajna je kao potencijalni prijenosnik zaraznih bolesti i kao napasnik ( molestant ). Vrsta se svijetom proširila najčešce trgovinom i transportom starih guma u koje komarac polaže jajašca.

VAŽNO JE SUDJELOVANJE SVAKOG POJEDINCA U SVRHU SPRJEČAVANJA ŠIRENJA KOMARACA.

8 JEDNOSTAVNIH NAČINA ZA SMANJENJE BROJA KOMARACA

U razdoblju od travnja do listopada potrebno je provoditi slijedeće:

1. U kućanstvima redovito (najmanje tjedno) isprazniti i očistiti spremnike za vodu, posude za zalijevanje, pojilice za životinje i slične posude koje zadržavaju vodu (posude za cvijeće, gume).
Spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama. Spremnike držati otvorene samo kada se koriste.

2. Redovito uklanjati otpad (limenke, gume, bačve i druge vrste krupnog otpada).

3. Vlasnici vulkanizerskih radionica i skladišta guma na otvorenome trebaju voditi računa o slijedećem:

a) Prazniti vodu iz guma, složiti gume u oblik piramide i zaštititi ih nepropusnom folijom;
b) Ukloniti gume koje se ne koriste;
c) Provoditi dezinsekciju nepokrivenih guma svakih 15 dana.

4. Sprječavati dugotrajno zadržavanje vode u spremnicima, žljebovima i ostalim potencijalnim leglima komaraca na gradilištima.

5. Održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (sustav pitke vode, sustav voda za grijanje i hlađenje, krovni oluci, kanalizacija) kako se voda ne bi duže zadržavala.

6. Održavati zelene površine, vrtove, balkone i terase u redne i čiste.

7. Fontane i jezera na javnim površinama tretirati biološkim insekticidima svakih 15 dana ili ih prazniti jednom mjesečno, potpuno ih očistiti, isušiti te ostaviti oko 12 sati prazne prije nalijevanja nove vode.

8. Postavljati najlonske folije (tende i cerade) na adekvatan način kako bi se onemogučilo zadržavanje vode na istim.

AKTIVNO SE UKLJUČITE U BORBU PROTIV KOMARACA!
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO
MEĐIMURSKE ŽUPANIJE
Ivana Gorana Kovacica 1e
40000 ČAKOVEC
TEL. 040-310-337, FAX 040-310-338
ekologija@zzjz-ck.hr


DOKUMENTI:

HUDDD – Opce, posebne i protuepidemijske mjere – shema(2).2

K3_Plakat-komarci_B2-za-tisak3-1

Letak-komarci_verzija_03072015

Poziv za zakup izlagačko-prodajnih prostora na manifestaciji PORCIJUNKULOVO 2018.

Najveća kulturno-turistička manifestacija u Međimurju “Porcijunkulovo” održat će se od 28. srpnja do 2. kolovoza 2018. godine.Broj izlagačko-prodajnih prostora na manifestaciji je ograničen, a Turistička zajednica grada Čakovca kao glavni organizator zadržava pravo odabira ponuda. Stoga se pozivaju svi zainteresirani da pošalju svoje prijave što prije kako bi na vrijeme osigurali svoje mjesto na ovogodišnjem 54. Porcijunkulovome. Prijavu i natječajnu dokumentaciju moguće je preuzeti u Turističkom uredu, Kralja Tomislava 1, Čakovec, na web stranici TZ grada Čakovca www.visitcakovec.com ili službenoj stranici manifestacije www.porcijunkulovo.com

Prijave se zaprimaju do 10. srpnja 2018.

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju na broj telefona 040/313-319.

Veselimo se ponovnom susretu i zajedničkom druženju u odličnoj atmosferi koju nam donosi Porcijunkulovo!

Lucija Šilec nova je predsjednica Savjeta mladih Sveti Martin na Muri

Lucija Šilec iz Brezovca nova je predsjednica Savjeta mladih Općine Sveti Martin na Muri, koji broji 10 članova u dobi od 20 do 28 godina. Funkciju predsjednice preuzela je nakon što je zbog osobnih razloga s dužnosti stupila Kristina Vožar, sada bivša predsjednica Savjeta.

– Izuzetno mi je drago da mi je Kristina iskazala povjerenje i predložila me za svoju nasljednicu te da su članovi Savjeta poduprli njezinu odluku. Svjesna sam da to nije nimalo lagan zadatak. Odličan smo tim, funkcioniramo jako dobro i potičem članove da izraze nove ideje koje ćemo pokušati na neki način realizirati i tako još više obogatiti rad Savjeta. Svi se maksimalno trudimo da mladi naše Općine budu uključeni u lokalnu zajednicu – kazala nam je Lucija koja je prošle godine završila stručni studij fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te se iste godine u prosincu zaposlila u Lumbalis centru za fizikalnu terapiju u Toplicama Sveti Martin.

U slobodno vrijeme Lucija pjeva i igra golf

Vrlo je aktivna u društvenom životu svog mjesta. Članica je Ženske vokalne skupine Grlice, Župnog zbora mladih Župe Sveti Martin te Disc golf kluba Zrinski. Za naše Međimurske novine ispričala nam je koje će aktivnosti organizirati u narednom razdoblju.

– U lipnju planiramo edukativnu-zabavnu radionicu za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, koja se održava od osnivanja Savjeta mladih i čiji će naziv biti „Igrajmo se EKO“. Isto tako, u planu nam je u sklopu Dana turizma Općine Sveti Martin na Muri organizirati seoske igre. Nažalost, proteklih godina one se nisu organizirale pa je želja Savjeta da se oživi stara tradicija te da se mještani uključe u natjecanje i zajedničko druženje – najavila je nova predsjednica i nabrojila još organizaciju glazbenog festivala Halicanum fest u rujnu, kao i upriličenje živih jaslica za advent. Između tih aktivnosti želja im je organizirati i barem jednu akciju čišćenja okoliša.

Aktivnim uključivanjem mladih u različite projekte nastojat će podići svijest o mogućnostima koje se pružaju mladima u lokalnoj zajednici te ih potaknuti na angažman u društvu ovisno o temama i područjima u kojima se pronalaze.

VIŠE O SAVJETU MLADIH OPĆINE SAZNAJTE OVDJE.


INFO

FOTO: SANJA HERIC  | TEKST: MNOVINE.hr

Grad M. Središće i okolne općine preuzeli komunalno poduzeće MURS EKOM

U promišljanju daljnjeg unapređenja sustavne brige za okoliš te time očuvanja zdrave prirode Grad Mursko Središće prije nekog vremena krenuo je i u razvoj vlastitog komunalnog poduzeća “Murkom”.

Zbog bržeg puta za uspostavu punog sustava brige o očuvanju okoliša kroz organizirani sustav i selekcije smeća u rujnu 2017. godine pokrenuta je aktivnost moguće kupnje tvrtke Murs ekom temeljem njihova pisma namjere o prodaji tvrtke Gradu Mursko Središće, na što je Grad iskazao interes o realizaciji te kupoprodaji istog.

Grad Mursko Središće je sa vlasnicima komunalnog poduzeća održao niz sastanaka na kojima su se dogovarale aktivnosti o kupoprodaji. Gradonačelnik Dražen Srpak je u ožujku 2018. godine održao sastanak s vlasnicima komunalnog poduzeća, pročelnikom Jedinstvenog upravnog odjela Miljenkom Štefanićem i savjetnicima oko Murs ekoma Jurajem Zadravcom i Marijom Kraljić.

Na sastanku je postignut krajnji sporazum oko cijene komunalnog poduzeća „Murs-ekom“ u vrijednosti od 2.627.364,40 kuna, a utvrđene su i dugoročne obveze Murs ekoma u iznosu od 262.071,70 kuna te je krajnji iznos za isplatu 2.365.292,70 kuna a sve to prema analizi poslovanja i procjenama vještaka koje su prethodno izvršene.

Gradonačelnik Dražen Srpak također je održao sastanak s načelnicima susjednih općina na kojem je dogovorena aktivnost oko uključenja istih u vlasničku strukturu komunalnog poduzeća te su se Općine Sv. Martin na Muri, Selnica i Vratišinec izjasnile da žele ući u vlasničku strukturu Murs ekoma sa po 5% udjela.

Nakon postignutog dogovora oko cijene komunalnog poduzeća Grad Mursko Središće i nabrojene općine krenule su sa procedurama prijenosa udjela. Odluke o kupnji temeljem Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, bile su stavljene na dnevni red Gradskog i općinskih vijeća te su iste usvojena većinom glasova vijećnika.

U četvrtak, 24. svibnja potpisan je i ovjeren Ugovor o preuzimanju komunalnom poduzeća Murs-ekom d.o.o. Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević i načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić.

Grad Mursko Središće sada posjeduje 85% vlasničkih udjela, ostale općine 15% dok će se poduzećem upravljati zajednički.

Grad Mursko Središće i okolne općine sada kreću u modernizaciju tvrtke, naravno sa naglaskom na prijave na EU fondove, nacionalne programe Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša.

OŠ Sveti Martin na Muri – obnovljen zlatni status međunarodne eko škole

Predstavnici naše eko-škole (ravnateljica Petra Novinščak i školske koordinatorice) te Općine Sveti Martin na Muri (načelnik Dražen Crnčec) prisustvovali su u petak, 11. svibnja 2018. godine u Zagrebu na Državnoj svečanosti Eko škola Republike Hrvatske na kojoj je bila promovirana slijedeća generacija međunarodnih Eko škola i te se obnovili statusi aktivnih. Našoj je školi uručena zelena zastava za obnovu zlatnog statusa, za sudjelovanje u programu već 12 godinu zaredom.