Novosti iz općine

Aktivno se uključimo u borbu protiv komaraca

Stanište neophodno za razvoj komaraca je voda,stoga je najbolji nacin u borbi protiv komaraca uklanjanje svih izvora vode koji im omogučavaju
razvoj.U Hrvatskoj je do sada otkrivena 51 vrsta komaraca. Azijski tigrasti komarac – Aedes albopictus nova je vrsta na podrucju Hrvatske. Znacajna je kao potencijalni prijenosnik zaraznih bolesti i kao napasnik ( molestant ). Vrsta se svijetom proširila najčešce trgovinom i transportom starih guma u koje komarac polaže jajašca.

VAŽNO JE SUDJELOVANJE SVAKOG POJEDINCA U SVRHU SPRJEČAVANJA ŠIRENJA KOMARACA.

8 JEDNOSTAVNIH NAČINA ZA SMANJENJE BROJA KOMARACA

U razdoblju od travnja do listopada potrebno je provoditi slijedeće:

1. U kućanstvima redovito (najmanje tjedno) isprazniti i očistiti spremnike za vodu, posude za zalijevanje, pojilice za životinje i slične posude koje zadržavaju vodu (posude za cvijeće, gume).
Spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama. Spremnike držati otvorene samo kada se koriste.

2. Redovito uklanjati otpad (limenke, gume, bačve i druge vrste krupnog otpada).

3. Vlasnici vulkanizerskih radionica i skladišta guma na otvorenome trebaju voditi računa o slijedećem:

a) Prazniti vodu iz guma, složiti gume u oblik piramide i zaštititi ih nepropusnom folijom;
b) Ukloniti gume koje se ne koriste;
c) Provoditi dezinsekciju nepokrivenih guma svakih 15 dana.

4. Sprječavati dugotrajno zadržavanje vode u spremnicima, žljebovima i ostalim potencijalnim leglima komaraca na gradilištima.

5. Održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (sustav pitke vode, sustav voda za grijanje i hlađenje, krovni oluci, kanalizacija) kako se voda ne bi duže zadržavala.

6. Održavati zelene površine, vrtove, balkone i terase u redne i čiste.

7. Fontane i jezera na javnim površinama tretirati biološkim insekticidima svakih 15 dana ili ih prazniti jednom mjesečno, potpuno ih očistiti, isušiti te ostaviti oko 12 sati prazne prije nalijevanja nove vode.

8. Postavljati najlonske folije (tende i cerade) na adekvatan način kako bi se onemogučilo zadržavanje vode na istim.

AKTIVNO SE UKLJUČITE U BORBU PROTIV KOMARACA!
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO
MEĐIMURSKE ŽUPANIJE
Ivana Gorana Kovacica 1e
40000 ČAKOVEC
TEL. 040-310-337, FAX 040-310-338
ekologija@zzjz-ck.hr


DOKUMENTI:

HUDDD – Opce, posebne i protuepidemijske mjere – shema(2).2

K3_Plakat-komarci_B2-za-tisak3-1

Letak-komarci_verzija_03072015

Poziv za zakup izlagačko-prodajnih prostora na manifestaciji PORCIJUNKULOVO 2018.

Najveća kulturno-turistička manifestacija u Međimurju “Porcijunkulovo” održat će se od 28. srpnja do 2. kolovoza 2018. godine.Broj izlagačko-prodajnih prostora na manifestaciji je ograničen, a Turistička zajednica grada Čakovca kao glavni organizator zadržava pravo odabira ponuda. Stoga se pozivaju svi zainteresirani da pošalju svoje prijave što prije kako bi na vrijeme osigurali svoje mjesto na ovogodišnjem 54. Porcijunkulovome. Prijavu i natječajnu dokumentaciju moguće je preuzeti u Turističkom uredu, Kralja Tomislava 1, Čakovec, na web stranici TZ grada Čakovca www.visitcakovec.com ili službenoj stranici manifestacije www.porcijunkulovo.com

Prijave se zaprimaju do 10. srpnja 2018.

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju na broj telefona 040/313-319.

Veselimo se ponovnom susretu i zajedničkom druženju u odličnoj atmosferi koju nam donosi Porcijunkulovo!

Lucija Šilec nova je predsjednica Savjeta mladih Sveti Martin na Muri

Lucija Šilec iz Brezovca nova je predsjednica Savjeta mladih Općine Sveti Martin na Muri, koji broji 10 članova u dobi od 20 do 28 godina. Funkciju predsjednice preuzela je nakon što je zbog osobnih razloga s dužnosti stupila Kristina Vožar, sada bivša predsjednica Savjeta.

– Izuzetno mi je drago da mi je Kristina iskazala povjerenje i predložila me za svoju nasljednicu te da su članovi Savjeta poduprli njezinu odluku. Svjesna sam da to nije nimalo lagan zadatak. Odličan smo tim, funkcioniramo jako dobro i potičem članove da izraze nove ideje koje ćemo pokušati na neki način realizirati i tako još više obogatiti rad Savjeta. Svi se maksimalno trudimo da mladi naše Općine budu uključeni u lokalnu zajednicu – kazala nam je Lucija koja je prošle godine završila stručni studij fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te se iste godine u prosincu zaposlila u Lumbalis centru za fizikalnu terapiju u Toplicama Sveti Martin.

U slobodno vrijeme Lucija pjeva i igra golf

Vrlo je aktivna u društvenom životu svog mjesta. Članica je Ženske vokalne skupine Grlice, Župnog zbora mladih Župe Sveti Martin te Disc golf kluba Zrinski. Za naše Međimurske novine ispričala nam je koje će aktivnosti organizirati u narednom razdoblju.

– U lipnju planiramo edukativnu-zabavnu radionicu za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, koja se održava od osnivanja Savjeta mladih i čiji će naziv biti „Igrajmo se EKO“. Isto tako, u planu nam je u sklopu Dana turizma Općine Sveti Martin na Muri organizirati seoske igre. Nažalost, proteklih godina one se nisu organizirale pa je želja Savjeta da se oživi stara tradicija te da se mještani uključe u natjecanje i zajedničko druženje – najavila je nova predsjednica i nabrojila još organizaciju glazbenog festivala Halicanum fest u rujnu, kao i upriličenje živih jaslica za advent. Između tih aktivnosti želja im je organizirati i barem jednu akciju čišćenja okoliša.

Aktivnim uključivanjem mladih u različite projekte nastojat će podići svijest o mogućnostima koje se pružaju mladima u lokalnoj zajednici te ih potaknuti na angažman u društvu ovisno o temama i područjima u kojima se pronalaze.

VIŠE O SAVJETU MLADIH OPĆINE SAZNAJTE OVDJE.


INFO

FOTO: SANJA HERIC  | TEKST: MNOVINE.hr

Grad M. Središće i okolne općine preuzeli komunalno poduzeće MURS EKOM

U promišljanju daljnjeg unapređenja sustavne brige za okoliš te time očuvanja zdrave prirode Grad Mursko Središće prije nekog vremena krenuo je i u razvoj vlastitog komunalnog poduzeća “Murkom”.

Zbog bržeg puta za uspostavu punog sustava brige o očuvanju okoliša kroz organizirani sustav i selekcije smeća u rujnu 2017. godine pokrenuta je aktivnost moguće kupnje tvrtke Murs ekom temeljem njihova pisma namjere o prodaji tvrtke Gradu Mursko Središće, na što je Grad iskazao interes o realizaciji te kupoprodaji istog.

Grad Mursko Središće je sa vlasnicima komunalnog poduzeća održao niz sastanaka na kojima su se dogovarale aktivnosti o kupoprodaji. Gradonačelnik Dražen Srpak je u ožujku 2018. godine održao sastanak s vlasnicima komunalnog poduzeća, pročelnikom Jedinstvenog upravnog odjela Miljenkom Štefanićem i savjetnicima oko Murs ekoma Jurajem Zadravcom i Marijom Kraljić.

Na sastanku je postignut krajnji sporazum oko cijene komunalnog poduzeća „Murs-ekom“ u vrijednosti od 2.627.364,40 kuna, a utvrđene su i dugoročne obveze Murs ekoma u iznosu od 262.071,70 kuna te je krajnji iznos za isplatu 2.365.292,70 kuna a sve to prema analizi poslovanja i procjenama vještaka koje su prethodno izvršene.

Gradonačelnik Dražen Srpak također je održao sastanak s načelnicima susjednih općina na kojem je dogovorena aktivnost oko uključenja istih u vlasničku strukturu komunalnog poduzeća te su se Općine Sv. Martin na Muri, Selnica i Vratišinec izjasnile da žele ući u vlasničku strukturu Murs ekoma sa po 5% udjela.

Nakon postignutog dogovora oko cijene komunalnog poduzeća Grad Mursko Središće i nabrojene općine krenule su sa procedurama prijenosa udjela. Odluke o kupnji temeljem Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, bile su stavljene na dnevni red Gradskog i općinskih vijeća te su iste usvojena većinom glasova vijećnika.

U četvrtak, 24. svibnja potpisan je i ovjeren Ugovor o preuzimanju komunalnom poduzeća Murs-ekom d.o.o. Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević i načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić.

Grad Mursko Središće sada posjeduje 85% vlasničkih udjela, ostale općine 15% dok će se poduzećem upravljati zajednički.

Grad Mursko Središće i okolne općine sada kreću u modernizaciju tvrtke, naravno sa naglaskom na prijave na EU fondove, nacionalne programe Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša.

OŠ Sveti Martin na Muri – obnovljen zlatni status međunarodne eko škole

Predstavnici naše eko-škole (ravnateljica Petra Novinščak i školske koordinatorice) te Općine Sveti Martin na Muri (načelnik Dražen Crnčec) prisustvovali su u petak, 11. svibnja 2018. godine u Zagrebu na Državnoj svečanosti Eko škola Republike Hrvatske na kojoj je bila promovirana slijedeća generacija međunarodnih Eko škola i te se obnovili statusi aktivnih. Našoj je školi uručena zelena zastava za obnovu zlatnog statusa, za sudjelovanje u programu već 12 godinu zaredom.

MI SMO DJECA KOJA NE VOLE SMEĆE I ZATO SADE CVIJEĆE

Mališani iz Dječjeg vrtića Smješko iz Svetog Martina na Muri, zajedno sa svojim tetama, donirali su Općini Sveti Martin na Muri sadnice cvijeća. Turističkim vlakićem odvezli su se do mlinarskog grunta, hiže i mlina na Muri gdje su zasadili cvijeće i skupljali smeće u sklopu eko projekta pod nazivom: MI SMO DJECA KOJA NE VOLE SMEĆE I ZATO SADE CVIJEĆE. Eko projekte mališani provode sa svojim odgajateljima kontinuirano godinama.

Povjerenstvo za provedbu natječaja za prijam u radni odnos namještenika i službenika u Jedinstveni upravni odjel Općine Sveti Martin na Muri

Na temelju članka 19. – 22. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi („Narodne novine“, broj 86/08., 61/11. i 04/18.), Povjerenstvo za provedbu natječaja za prijam u radni odnos namještenika i službenika u Jedinstveni upravni odjel Općine Sveti Martin na Muri na radno mjesto referent za knjigovodstvo i računovodstvo i radno mjesto komunalni radnik, dana 08. svibnja 2018. godine objavljuje…

(više…)

JEDANAESTA DJEČJA SMOTRA MEĐIMURSKIH POPEVKI

Dana 06. svibnja održana je po jedanaesti put Dječja smotra međimurskih popevki. Smotra se održala u kongresnoj dvorani Hotela Golfer Lifeclass Termi Sveti Martin u organizaciji Hrvatske kulturno umjetničke Udruge «Sv.Martin» uz pomoć Zajednice HKUU Međimurske županije, Odborom za međimursku popevku Međimurske županije, Općine Sveti Martin na Muri, Turističke zajednice općine Sveti Martin na Muri, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Međimurske županije.

Nakon nekoliko uvodnih rečenica predsjednika HKUU Sveti Martin mr.Crnčec Dražena,prof. o proteklim smotrama i pojedinostima ovogodišnje smotre, skupu se obratila te samu smotru otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

Predstavilo se ukupno 15 KUD&U-a,dječjih vrtića,osnovnih škola sa ukupno dvadeset i pet popevki. Na poziv se prijavilo oko stoosamdeset sudionika, djece u dobi od 5 do 16 godina. Sve sudionike pratila je stručna komisija (prof.dr.sc. Stjepan Hranjec, Miroslav Novak, prof., Karolina Dragica Šimunković, prof.). Treba istaknuti dječje vrtiće koji uvijek na posebni način upotpune smotru i daju joj poseban doprinos.

Uz naznaku da je ukupno gledano smotra bila vrlo kvalitetna, posebno je pohvaljeno osam izvođača (Dječji vrtić Sunčeko – Selnica, KUD Sveta Jelena – Šenkovec, KUD Seljačka sloga – Nedelišće, KUD Šandorovec, Društvo Horvata kre Mure – Republika Mađarska, OŠ Sveti Martin na Muri, KUD Mačkovec te KUD Sveti Jeronim – Štrigova).

Pravo nastupa na centralnoj smotri Međimurske popevke u Nedelišću izborili su :.Dječji vrtić Sunčeko iz Selnice s popevkom Protuletno drago vreme u izvedbi Eve Goričanec, KUD Seljačka sloga iz Nedelišća s popevkom Ftiček lepo fučka u izvedbi Eme i Sabine Bošćak uz pratnju Lucije Horvat, dječja ženska vokalna skupina OŠ Sveti Martin na Muri s popevkom Megla se kadi te dječja pjevačka skupina KUD-a Mačkovec s popevkom Maro,Maro, Marica uz pratnju TS KUD-a Mačkovec.

Smotru nikad nije lako organizirati te se upravo stoga ovim putem zahvaljujem svim našim suorganizatorima, donatorima, posebice medijima na svesrdnoj pomoći i razumijevanju. Hvala i svim članicama i članovima HKUU Sveti Martin, a posebice djelatnicama i djelatnicima Terma Sveti Martin te od ove godine INI.

Smotri se i ove godine odazvao značajan broj kulturnih i prosvjetnih djelatnika Međimurske županije, ali i predstavnika političkog i javnog života našeg kraja.

predsjednik HKUU Sveti Martin i OO Dječje smotre međimurskih popevki
mr. Crnčec Dražen, prof.

(više…)

Raspisan 1. LAG natječaj za provedbu tipa operacije 1.1.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“

Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi objavila je dana 27. travnja 2018. godine 1. LAG Natječaj za provedbu podmjere 19.2. „Provedba operacija unutar CLLD strategije“, za tip operacije 1.1.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“, a koji je sukladan tipu operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za 2014.-2020.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom LAG natječaju iznosi 1.122.720,00  HRK.

Udio javne potpore u prihvatljivim troškovima ulaganja iznosi 100% prihvatljivih troškova.

Visina javne potpore po nositelju projekta iznosi 15.000 €, odnosno 111.642,00 HRK.

Prihvatljivi korisnici su OPG-ovi, trgovačka društva, zadruge i obrti s upisanom poljoprivrednom djelatnošću, sa sjedištem/prebivalištem na području LAG-a Međimurski doli i bregi: područje grada Mursko Središće te općina Belica, Domašinec, Gornji Mihaljevec, Mala Subotica, Nedelišće, Podturen, Pribislavec, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec i Štrigova.

ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVE PROJEKTA: 17.05.2018. – 20.06.2018. godine.

LAG Međimurski doli i bregi će, u svrhu pojašnjenja natječaja, održati informativne radionice za potencijalne prijavitelje do početka roka za podnošenje prijava.

Tekst natječaja s pripadajućim obrascima, prilozima, uvjetima natječaja i prijave preuzmite na stranicama LAG-a.

Svetomartinske Mažoretkinje osvojile četiri medalje u Solinu

Svetomartinske mažoretkinje ostvarile su izniman rezultat na državnom natjecanju u Solinu. Prvo mjesto u marshing grupi – juniori, drugo mjesto u kategoriji pompona – mlađi i jedinstvena te drugo mjesto u kategoriji zastave – jedinstvena.

Potrebna nam je nova vitrina za nove pehare. Iskrene čestitke svim curama, trenerici Stanki Kutnjak uz zahvalu svim roditeljima kako u pratnji, tako i onima koji su napeto očekivali rezultate kod kuće.

 

Lijepo je danas bilo biti iz Svetog Martina na Muri u Solinu – napisao je na Facebooku općinski načelnik gosp.Dražen Crnčec.