IZVJEŠTAJ O RADU PODRUŽNICE ZA 2022. GODINU

11.10.2023.

PODRUŽNICA UMIROVLJENIKA

SVETI MARTIN NA MURI


IZVJEŠTAJ O RADU PODRUŽNICE ZA 2022. GODINU      

 

I prošla 2022. god. započela je sa popriličnim utjecajem pandemije korona virosa. Urede Podružnice svejedno je radio utorkom i petkom, uz kakav – takav odaziv članstva.

Uobičajenih druženja – treninga srijedom nije bilo sve do 23. ožujka kada je započelo „sramežljivo“ okupljanje članova ( 14 pa 17 članova ), nakon čega se stvari polako normaliziraju. Prvi trening kod Doma branitelja održan je 6. travnja uz zadovoljavajući interes sportaša. Usporedo s okupljanjima počelo je i planiranje događaja u Podružnici – o proslavi Dana žena, o izletu u Hrvatsko Zagorje, Dugu Uvalu itd. čemu je pridonjelo i ukidanje obaveznog nošenja zaštitne maske i jenjavanje pandemije koja je svoje zube ipak pokazala sredinom srpnja ( 1800 do 2200 oboljelih dnevno, mnogi su se vratili bolesni s ljetovanja u Cirkvenici ).

Djelovanje umirovljenički udruga počelo se normalizirati, naša Podružnica održala je od veljače pa nadalje 3 sjednice Izvršnog odbora, Godišnja izvještaja skupština Podružnice održana je  14. listopada u Izletištu Goričanec uz prisustvu  80 članova i zabavnim domjenkom nakon Skupštine.

Matica umirovljenika MŽ također se aktivirala, od ožujka pa nadalje održane su 3 sjednice Izvršnog odbora, a Godišnja skupština Matice održana je 30. studenog u Štefoj kleti, odakle valja spomenuti prihvat visina novih članarina u EUR-ima.

Odbor za šport i rekreaciju Matice organizirao je županijske sportske susrete segmentno po sportskim disciplinama u vremenu od 10. do 31.svibnja u G.Dubravi. Naši sportaši sudjelovali su u 9 sportskih disciplina s osrednjim uspjesima. Prijevoz na takmičenja organizirali smo vlastitim vozilima uz novčanu naknadu. Isti sistem planiramo i za ovu godinu ( od 19. travnja, srijedama nadalje )>

Sportsko zabavni susreti članova četiriju susjednih Podružnica  ( dogovor 16. 3. U Sv. Martinu na Muri ) odvijali su se tokom 2022. godine gotovo uhodanim načinom.  Prvi domaćin susreta bila je naša Podružnica 22. svibnja u G. Dubravi uz sudjelovanje oko 110 učesnika ( naših 35 ). Takmičenja su se odvijala u 9 disciplina, kao domaćini osvojili smo ukupno 3 mjesto. Slijedeći domaćin bili su umirovljenici Vratišinca 12.lipnja u G. Dubravi ( osvojeno 3 mjesto prisutnih 37 naših članova ), pa Podružnica Selnice 21. 8. također u G.Dubravi ( prisustovalo 41 naš član, osvojeno 5 mjesto),  a zadanji sportsko zabavni susret održan je 11. rujna u Fontani Mačkovec, domaćin je bila Podružnica M. Središća, 40 naših članova osvojilo je 4 mjesto.

Sveukupne sportske aktivnosti u 2022. godini, zajedno sa pandemijskom 2021. god., sumirane su na našoj tzv. sportskoj završnici održanoj 25. studenog u Ribičkom domu Žabnik uz prisustvu 50 članova i uz ukusni gulaš bračnog para Kukovec i živu  glazbu. Pored najboljih u pojedinim sportskim disciplinama, proglašeni su i najsportaši za 2021. I 2022. god. – Drago Kukovec – muški i Marija Trstenjak-  žene.

Dio našeg plana rada za 2022. god. Proveli smo organizirajući izlete za naše članove. Početak je bio početkom svinja u organizaciji MMUŽ promotivnim izletom za tajnike i predsjednike u D. Uvalu u Istri. Mi smo organizirali 1 izlet 11. svibnja u Hrvatsko zagorje ( 52 člana) u organizaciji Jakopić Trevela. Posjetila se Lepoglava, V. Tabor, Kumrovec, M.Bistrica i Bedekovčina gdje smo završili ručkom i muzikom. Vrlo dojmljiv je bio posjet prijateljima u Komendi 23. lipnja, gdje je 48 naših članova provelo čitav dan posjetivši, nakon doručka, Muzej starina, Svetište Brezje, Drvnu industriju našeg prijatelja  Igora Štebeta i završilo u Izletištu „Gorjan“ uz ručak i muziku. Malim poklonima odužili smo se domaćinima, a dostojan uzvrat planiramo ove godine za Dane turizma naše Općine. Uspješnim putovanjem 50-tak članova smatramo takođet put u Đurđevac 20.10. na prezentaciju Firme „Grex“, nakon čega smo pod vodstvom njihovog vodića posjetili  Viroviticu i na povratku našeg Iveka u Kloštar Podravskom. Kraći izlet našim turističkim vlakićem organiziran je za 48 putnika na Šetnicu i skelu Fusek u M. Središću 12. 7., a završen u Mlinarskoj kući uz gulaš i piće.

                Od zabavnih večeri, sve pod dojmom pandemije, organizirana je jedino proslava Dana  žena 8. ožujka u Izletištu Goričenec uz prisustvo 87 članova, obavezne COVID potvrde. Predstavnici naše Općine počastili su žene jaglacima, a druženje  je ujedno bilo neka vrsta sportske završnice za 2021. godinu.

                Kao i svake godine i u 2022. godini organizirano je 48 naših članova ljetovalo od 25. 7. do 6. 8. u Cirvenici gdje održavamo prijateljske kontakte s umirovljenicima Udruge Sunce – Cirkvenica.

                Prošlogodišnje Dane turizma općine naši  članovi su upotpunili učešćem u povorci starih običaja ( I.Šafranić i 4 naše članice ), a na vrlo uspješnoj Gulašijadi  uz Dane općine, naše članice nagrađene su za najljepše uređen  štand ( Mira Jurinić i Marijana Šafranić kao kuharice, a Anđela Krajačić, Anika Jurović, Ivan Šafranić, Božena Haller Vršić, Ivan Vinko). Od ostalih manifestacija treba spomenuti učešće 15 članova na druženju umirovljenika i izložbi ikebana na MESAP-u u Nedelišću, a 4 naša predstavnika bila su 28. 10. na proslavi 30 godišnjice Društva upokojencev V. Polana, gdje smo uz poklon – umjetničku sliku – pozvani na izlet u njihov kraj.

                Odazvavši se na Javni poziv naše Općine, iz predloženog projekta primljeno je 10.000 kuna donacije, a na naše zamolbe donacije su primljene i od INFO Pointa, Picerije Arka, Agro-Martina, Promminga, Termo proma i Interijera Sobočan.

                Ovim putem još jednom svima skupa lijepo zahvaljujemo. Dobivenim sredstvima počastili smo 63-je naših starijih članova Božićno-novogodišnjim poklonom i čestitkom, donekle uredili kontejner za naše potrebe kod Doma branitelja, nabavi 35 sportskih jakni i još ponešto.

                I lanjske smo godine vršili upisivanje umirovljenika s niskim mirovinama za pridobivanje božićnog poklon bona, kao naš mali doprinos općini.

 

HVALA!


U Sv. Martinu na Muri, 23. 4. 2023.                                                      

PREDSJEDNIK

Mirko Krajačić