Lovačko društvo Trčka

Lovačko društvo – Trčka Brezovec
40 313 Sveti Martin na Muri, Hrvatska

Tel.: +385 (0)40 868 054


Lovacko društvo ima sjedište u Brezovcu, gdje posjeduje svoj vlastiti Lovački dom. Društvo vodi brigu o divljači u svojoj lovnoj jedinici. Uzgaja mladu divljač, koju u određenom trenutku lovci puštaju u prirodu. Nedaleko Lovačkog doma nalazi se moderna streljana koja je izgrađena 2001 godine.

Na streljani se organiziraju razna domaća i međunarodna natjecanja u gađanju glinenih golubova. Lovačko društvo “Trčka” bavi se i organizacijom međunarodnog lova. Tako su stalni gosti lovci iz Italije, Austrije, Njemačke, Slovenije i drugih zemalja.


Lovačko društvo „Trčka“ Sveti Martin na Muri osnovano je 1946. godine, kao dio lovne jedinice tadašnjeg Lovačkog društva Međimurje, a osnivači su bili braća Hrženjak i Mijo Filipan iz Kapelščaka. U početku rada LD „Trčka“ bilo je zakupnik oko 3500 tisuće hektara lovišta, a danas raspolaže s oko 7000 tisuća hektara lovišta i broji tridesetak članova (kroz proteklih 70 godina kroz društvo prošlo je više od 60 članova). Počasni član društva bio je Ante ČičinŠain, prvi guverner Hrvatske narodne banke, a danas je to nekadašnji glasnogovornik Hrvatske vojske („Oluja“) – general Ivan Tolj.

LD Trčka u svom članstvu ima zastupljene sve vidove društva i zanimanja, od poljoprivrednika, obrtnika do svećenika i intelektualaca. Društvo je vlasnik nešto više od 12 hektara poljoprivrednog zemljišta (kroz oranice, šume, pašnjake) te nekretnina : lovačkog doma sa pratećim gospodarskim sadržajima (izgrađen 1980 godine financijskim prihodima i dobrovoljnim radom članova društva) te streljane sa lovačkom nadstrešnicom (izgrađena 2003 godine na Severnjacima) za potrebe natjecanja u gađanju glinenih golubova u disciplini „trap“. U proteklom razdoblju izgrađene su otvorene i zatvorene remize za ispuštanje fazanske divljači, a po potrebi društvo izdvaja i sredstva za zajedničke potrebe na nivou Lovačkog saveza Međimurske županije (valionice za jarebice, patke, obrana od tuče i sl.).

Društvo i članovi društva u svom postojanju doživjeli su promjenu društveno-političkog uređenja, a sudjelovali su i u obrani domovine. Kao želja i zadaća u budućnosti jest pomlađivanje društva kako bi nove lovačke zadaće, posebice one koje podrazumijevaju zaštitu okoliša te razvijanje ekološke svijesti, ali i razvijanje novih turističkih sadržaja, mogle biti ostvarene.

Povodom 70 godina rada,lovcima (prema stažu i zaslugama) podijeljena su prigodna priznanja:

  1. brončano priznanje trećeg reda : Nikola Novinščak, Stjepan Horvat, Elvis Podgorelec, Viktor Bogdan, Ivan Strnad
  2. srebrno priznanje drugog reda : Anđelko Kovačić, Stanko Srpak, Ivan Rušnjak
  3. zlatno priznanje prvog reda : Franjo Rušnjak, Josip Ružman, Darko Nišević