Projektom FRISCO 2.2. smanjena poplavna ugroženost na hrvatskoj i slovenskoj strani

27.08.2021.

U Svetom Martinu na Muri u četvrtak je održana završna konferencija projekta „Prekogranično usklađeno smanjenje poplavnog rizika 2.2 – Građevinske mjere u slivu rijeke Mure“ (FRISCO 2.2). Konferenciji su, uz brojne uzvanike, prisustvovali i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Direkcije Republike Slovenije za vode Roman Kramer, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Općinskog vijeća Sveti Martin na Muri Ivica Kutnjak.

Riječ je o strateškom projektu u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. čija ukupna vrijednost iznosi 2.995.195,19 eura od čega 85 posto financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15 posto projektni partneri iz vlastitih sredstava.

U sklopu projekta izvodili su se radovi na nasipu rijeke Mure. Rekonstruiran je nasip Sveti Martin na Muri na hrvatskoj strani i nadograđen visokovodni nasip u blizini naselja Benica na slovenskoj strani koji je ovom prilikom i svečano otvoren. Glavni cilj projekta je smanjenje poplavne ugroženosti i na hrvatskoj i na slovenskoj strani.

Đuroković je napomenuo kako, s obzirom da smo sve izloženiji klimatskim promjenama, novi nasip znači puno i za Sloveniju i za Hrvatsku jer je omogućena veća sigurnost s obje strane granice.

-Projekt FRISCO dao nam je zadatak da sagledamo šest slivova. I Mura i Drava su bile u fokusu našeg interesa, da zajedno sa slovenskom stranom kao partnerima utvrdimo što trebamo učiniti s jedne i druge strane granice, kako bi bili sigurniji – rekao je Đuroković i dodao kako su u sklopu projekta uspješno upozorili i educirali javnost o poplavama.

Pojasnio je kako će projekt koji traje šest godina biti, na ponos obje države, biti dovršen za nekoliko mjeseci.

-Završili smo veći dio posla i preostalo nam je sagledati i podići na visoki standard tek šest kilometara od ušća Mure u rijeku Dravu. Nasipi su i čvršći, ne samo viši – kazao je čelni čovjek Hrvatskih voda.

Direktor Direkcije Republike Slovenije za vode Roman Kramer istaknuo je kako je ovo izrazito značajan i vrijedan projekt za obje strane.

-Iako nije riječ o nekom najvećem projektu, on je imao jako bitan utjecaj na obje strane, a još bitnije je da je pokazao dobru suradnju institucija s obje strane granice. Dogovorili smo i daljnju suradnju jer bi nakon ovog dobrog projekta bila šteta da ne idemo dalje s nekim novim projektima za koje materijala imamo – naglasio je Kramer.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je veliku vrijednost ovog projekta zbog aspekta sigurnosti, zaštite ljudi i imovine.

-To je temeljna karakteristika javnog djelovanja i javnog posla. S druge strane, vidi se kvalitetno iskorištavanje europskih fondova, a Svetom Martinu na Muri daje se i mogućnost daljnjeg razvoja u turističkom i sportskom smislu, jer ima puno planova – rekao je Matija Posavec.

Župan je istaknuo i kako je projekt značajan jer povezuje dvije zemlje.

-Za sada nas još uvijek dijeli granica, ali kroz godinu i pol ta će suradnja itekako imati više koristi i zbližiti dva naroda – zaključio je.

U ime Općine Sveti Martin na Muri, konferenciji je prisustvovao predsjednik Općinskog vijeća g. Ivica Kutnjak koji je rekao da je ovom rekonstrukcijom zaštićeno dvjestotinjak stanovnika i preko sto stambenih objekata uz samo rubno područje rijeke Mure. Zahvalio je svim partnerima koji su doprinijeli ovom projektu i time podigli sigurnosni standard s obje strane granice.