Barbarije u Svetom Martinu na Muri

03.12.2023.

Članice i članovi Hrvatske kulturno-umjetničke udruge Sveti Martin istinski su čuvari tradicije i mnogih običaja Svetomartinskog kraja.

Jedan od gotovo mnogih zaboravljenih običaja je i „bajanje“ povodom svete Barbare kada su djeca ranom zorom, još za mraka, išla od kuće do kuće domaćinima zaželjeti plodnu i rodnu godinu.

Za uzvrat su dobili po koju jabuku, krušku ili kolač, a bilo je i rakije i medice, domaćih likera pa su se čestitari znali i opiti te su umjesto da domaćinima zažele „malo djece a puno kruha „ zaželjeli obrnuto „puno djece a malo kruha“ što se u ono doba, kada je bilo puno djece u svakoj kući, domaćinu nije svidjelo pa su čestitari često otišli praznih ruku.

Danas u ovo moderno i užurbano vrijeme kada se ništa ne stiže, ipak postoje čuvari tradicije koji su i ove godine posjetili mnoge domove i domaćinima zaželjeli plodnu, rodnu i uspješnu godinu, a posjetili su i načelnika Općine Martina Sršu koji ih je s radošću  dočekao i  kako to red i običaji nalažu ,počastio domaćim likerom. Zahvaljujući članicama i članovima HKUU Sveti Martin i njihovom agilnom predsjedniku Dominiku Padariću, tradicija i običaji Svetomartinskog kraja sačuvat će se za buduće generacije.