Besplatno razgledajte multimedijalnu zbirku u Svetom Martinu na Muri

Od 18. rujna vađenje krvi u Murskom Središću za sve stanovnike Grada i susjednih općina
16. rujna 2018.
DESETA SMOTRA MAŽORETKINJA „Mi smo djeca sreće“
17. rujna 2018.
Prikaži sve novosti

Besplatno razgledajte multimedijalnu zbirku u Svetom Martinu na Muri

Bliži nam se 27. rujan, dan koji obilježavamo kao Svjetski dan turizma. Upravo tim povodom Općina Sveti Martin na Muri u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Sveti Martin na Muri osigurala je svim zainteresiranima besplatan razgled multimedijalne etnografske zbirke “Jen den v živleju mlinara Franca Žalara” u Žabniku, i to u subotu, 29. rujna od 17 do 19 sati. 

Zvonimir Balog je rekao: “Onoliko koliko jedan narod ulaže u kulturu, duhovne vrijednosti, u tolikoj će mjeri egzistirati i svijet će o njemu znati.” Ako bismo  riječ ‘kultura’ zamijenili s riječju ‘turizam’, ova Balogova misao gotovo ne bi promijenila svoje značenje i svoju bit. Koliko je tradicija kao dio kulture važna, a potom i važnost samog turizma kojemu je jedna od zadaća očuvanje te iste kulture, svjedoči održavanje Svjetskog dana turizma koji se svake godine obilježava 27. rujna.

O čemu zbirka govori i što tamo možete očekivati?

Zbirka se nalazi na gornjem katu Mlinarske hiže, a govori o životu mlinara, o samoj djelatnosti mlinarenja te o životu uz Muru. Što je sve prolazilo mlinaru kroz glavu, kakve blagodati, ali i strahove je Mura nosila,  prikazuje se pomoću 3D filma. Posebna zanimljivost  zbirke jest podna projekcija koja vam pruža osjećaj hodanja po  plićaku. Također, možete sami postati mlinar na jedan dan! Sameljite žito, lovite ribice i slušajte međimursku popevku. Osim toga, možete razgledati mlin i naučiti nešto iz povijesti mlinova na Muri,  voziti se skelom, a potom se osvježiti pićem ili istražiti gastronomsku ponudu. Razgled zbirke inače se naplaćuje, no sada imate jedinstvenu mogućnost pogledati zbirku besplatno.

Pozivamo sve zaljubljenike u tradiciju i prirodu (ili one koji će o tek postati) da povedu svoju obitelj i prijatelje kako bi se zajedno družili na najsjevernijoj točki Hrvatske uz mir rijeke Mure. Vratimo se putem nekih davnih dana, naučimo nešto iz prošlosti i te spoznaje ponesimo zajedno s nama u budućnost, povežimo nova i stara znanja. Podržimo zajedno očuvanje tradicije i razvoj turizma na području Međimurja!

Više informacija potražite na visit.svetimartin.hr ili na Facebook stranici Turističke zajednice Sveti Martin na Muri.

Isplate iz proračuna
Skip to content