Branitelji i voćari uređuju edukativne centre

06.07.2018.

Vrućini i sparini unatoč, vrlo je živo u Svetom Martinu na Muri, a posebice u Dunaju kod Doma hrvatskih branitelja te kod Brezovca u voćnjaku domaće Udruge voćara, vinogradara i vinara

Vrućini i sparini unatoč, vrlo je živo u Svetom Martinu na Muri, a posebice u Dunaju kod Doma hrvatskih branitelja te kod Brezovca u voćnjaku domaće Udruge voćara, vinogradara i vinara. Što to rade hrvatski branitelji, rekao nam je Darko Padarić, hrvatski branitelj i član udruge te voditelj projekta.

– Na zgradu postojećeg Doma hrvatskih branitelja dograđujemo prostoriju u kojoj će bti smještena kuhinja te prostori potrebni za držanje namirnica i pića. Tako ćemo potpuno razdvojiti prostor u kojem se održavaju skupovi, sastanci i radni dogovori, a u skorijoj budućnosti to će biti Spomen prostorija na naše časne branitelje poginule u nametnutom nam Domovinskom ratu.

Krajnji cilj nam je ovdje imati edukativni centar ili kamp gdje će djeca, studenti i mladež učiti ili barem nešto više doznati o Domovinskom ratu i to od samih hrvatskih branitelja, a na području naše općine ima istinskih sudionika brojnih ratnih operacija na području gdje je rat bjesnio te u konačnici stvoren adržava – rekao je Padarić.

Što pak se radi i gradi u voćnjak sa starinskim sortama jabuka, govori Mladen Dobranić, prvi čovjek svetomartinske udruge i upravljač poslova. – Nositelj projekta je LAG – međimurski doli i bregi, a udruga ustupa prostor i pomaže kod gradnje i kasnije će kod održavanja čitavog centra ili kampa. Ovog trenutka gradimo temelje na kojima će biti postavljena starinska preša i spremnica za alat. Na staroj preši će se usitnjavati i prešati jabuke iz kojih će se stvarati jabučnica ili sok, a kako će sve biti u starinskom stilu, a i jabuke su starinske to će biti učionica na otvorenom za djecu, učenike, studente i mladež te prigoda turistima da konzumiraju prirodu u prirodi – ispričao nam je.

 

I Padrić i Dobranić vjeruju kako će osnovni radovi biti okončani do kraja ove godine i kako radove izvode uglavnom volonteri-dragovoljci vrijednost je neprocijenljiva jer oni ugrađuje sebe, svoje znanje i slobodno vrijeme. Zvali se centri ili kampovi, njihova izgradnja, a potom i postojanje te funkcioniranje, namijenjeni su očuvanju povijesti o stvaranju države u Domovinskom ratu i povijesti kako se na ovim prostorima nekada u skromnim i jednostavnim uvjetima voće pretvarala u okrijepu ili dodatak jelu. Tko želi pomoći jednima ili drugima, ili obojima, može doći na gradilišta i ponuditi rad, sredstva ili novčani prilog.

Izvor: emedjimurje.hr