Započeli radovi na izgradnji rotora u Svetom Martinu na Muri, župan Posavec i načelnik Srša održali radni sastanak na temu izgradnje školske sportske dvorane

14.06.2022.

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je početak radova izgradnje rotora u Svetom Martinu na Muri te je načelniku Martinu Srši uručio Ugovor o darovanju nekretnine u središtu naselja koju će Općina revitalizirati na korist mještana.

Nakon obilaska radova održan je radni sastanak kojem su uz načelnika nazočili predsjednik Općinskog vijeća Ivica Kutnjak, ravnateljica Osnovne škole Sveti Martin na Muri Petra Novinščak, vijećnik Skupštine Međimurske županije Franjo Makovec i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Vlatka Županec koji su županu predstavili trenutne projekte i planove, među kojima su najvažniji vezani uz dogradnju Osnovne škole Sveti Martin na Muri i izgradnju školske sportske dvorane.

Osim rotora, izgradit će se biciklističke staze na dionicama Bukovje-Čestijanec i Čestijanec-Lapšina, prema Železnoj Gori i Skelarskoj hiži

Ovog tjedna u Svetom Martinu na Muri započeli su radovi na izgradnji novog rotora u središtu naselja kojim će se smiriti promet i osigurati veća sigurnost pješaka, posebice učenika. Sama investicija vrijedna je 3 milijuna kuna, a provodi ju Županijska uprava za ceste Međimurske županije koja će uz kružno raskrižje, u Svetom Martinu na Muri sufinancirati sanaciju prometnica u sklopu Aglomeracije. Župan Posavec i načelnik Srša dogovorili su daljnju realizaciju projekata izgradnje biciklističkih staza na dionici Bukovje-Čestijanec i Čestijanec-Lapšina, za što će biti osigurano milijun kuna. Dogovorena je izgradnja dijela biciklističke staze na dionici Železna Gora-Toplice Sveti Martin, a župan je najavio i projektiranje biciklističkih staza na dionici od župne crkve u Martinu prema Skelarskoj hiži i nasipu.

Jedna od najvažnijih tema razgovora bila je potreba za dogradnjom Osnovne škole Sveti Martin na Muri, kao i izgradnja školske sportske dvorane kako bi se omogućilo provođenje jednosmjenske nastave i adekvatni uvjeti za odvijanje sportskih aktivnosti. Potrebne su 4 učionice, a župan Posavec istaknuo je kako je ovaj projekt jedan od županijskih prioriteta te se ishođuje sva potrebna dokumentacija s ciljem prijave na dostupne natječaje za sufinanciranje. Organizacijom jednosmjenske nastave, prostor na kojem se nalazi stara škola rekonstruirao bi se u novi trg. Postoji i potreba za novim dječjim vrtićem, za što će se općina pripremiti projektnu dokumentaciju uz pomoć županijskih potpornih ustanova.

Nakon Mlinarske i Skelarske hiže, Sveti Martin na Muri dobit će još jedan turistički sadržaj. Halicanum – interpretacijski arheološki park Sveti Martin koji je uvršten u Razvojnu strategiju Međimurske županije u funkciji razvoja turizma. Prva faza je završena, a nastavak projekta prijavit će se na dostupne natječaje. Važnost ulaganja u infrastrukturu na području općine dokazuje i činjenica kako su Terme Sveti Martin premašile pretkoronsku 2019. godinu. po broju turista i popunjavanju smještajnih kapaciteta. Daljnji razvoj općine ide i u smjeru revitalizacije prostora uz rijeku Muru i ulaganju u sadržaje na otvorenom poput dječjih igrališta i sportskih terena.