Kad se male ruke slože ni najveći vodostaj u povijesti nam ništa ne može!

08.08.2023.

Svaki list, grančicu, granu i ono najveće stablo koje je nosila nabujala rijeka Mura iz Austrije i Slovenije ,uz najveći vodostaj u povijesti koji je zabilježen ikada, prvo je ušlo na područje općine Sveti Martin na Muri. Kada sam dobio informaciju od nadležnih službi da bi vodostaj mogao premašiti onaj rekordni od 528 cm koji je bio izmjeren 15.9.2014. godine odmah sam alarmirao sve one koji su spremni pomoći i koji mogu pomoći.

U prvom redu su to naša dva DVDa Sveti Martin na Muri i Lapšina, članovi naše općinske Civilne zaštite, kontaktirao sam predsjednike naših Svetomartinskih udruga, vlasnike građevinske mehanizacije i sve one koji bi eventualno mogli pomoći. Svjesni opasnosti već u petak 4.8. dodatno smo užadima osigurali plovne objekte- skelu u Svetom Martinu na Muri te skelu i mlin u Žabniku. Dodatno smo podigli čeličnu užad iznad rijeke kako se ne bi  uslijed visokog vodostaja zakačila ogromna stabla za njih te ih tako potrgala  pri čemu bi zasigurno skele otplivale nizvodno.

Velika hvala gospodinu Dragutinu Kočili iz Donjeg Koncovčaka i Ivanu Strnadu iz Svetog Martina na Muri, gospodinu Nikoli Kutnjaku iz Vrhovljana, te našem komunalnom radniku Dejanu Krajačiću koji su odradili taj posao. No i uz visoko podignutu užad to nije bilo dovoljno visoko za vodostaj koji je bio rekordan, te sam pozvao i naše neustrašive HGSSovce koji su došli s čamcem i podigli užad još više te tako spriječili novo nakupljanje stabala i grana na njih. Moram pohvaliti i zahvaliti se  djelatnicima Hrvatskih voda koji su u kraćem roku od jednog sata dostavili pijesak i vreće za gradnju zečjih nasipa te u rekordnom vremenu osigurali dovoljne količine svega što nam je bilo potrebno.

Zahvaljujem ravnateljici ŽUCa, gospođi Đurđici Hamer, koja je ponudila svu logističku pomoć u slučaju potrebe. Zahvalio bih županijskoj Civilnoj zaštiti na čelu s gospodinom Josipom Grivecom i Ladislavom Sokeom koji su dano-noćno bili uz nas i svojim prisustvom i savjetima pomagali u organizaciji i obavještavanju na terenu. Velika hvala vodećim ljudima Vatrogasne zajednice Međimurske županije, gospodinu Mariu Medvedu i Robertu Megliću koji su u nekoliko navrata dolazili na ugroženo područje i svojim savjetima i podrškom hrabrili sve nas.

Hvala djelatnicima policije Policijske stanice Mursko Središće na čelu s načelnikom Miljenkom Vrbancom. Posebno bih zahvalio našem Županu gospodinu Matiji Posavcu koji je gotovo svaki dan obilazio ugrožene mještane i područje te s posebnim suosjećanjem u najtežim trenucima bio uz sve nas i svima na terenu davao podršku.

Zahvaljujem se svim mještanima naselja Žabnik i svima ostalima koji su pomogli puniti vreće s pijeskom, svima koji su na bilo koji način pripomogli da se obranimo od poplave i izađemo kao pobjednici.

Na kraju bih se zahvalio onima na koje se uvijek u takvim najtežim trenucima svaki mještanin općine, ali i ja kao načelnik, možemo osloniti, a to su članovi naša dva Dobrovoljna vatrogasna društva Sveti Martin na Muri i Lapšina na čelu s predsjednicima, Nikolom Perčićom i Draženom Jakopićom te zapovjednicima, Krunoslavom Colarom i Lukom Vinkom.

Gospodo vatrogasci-naklon do poda i u ime svih mještanki i mještana općine Sveti Martin na Muri i u svoje osobno ime VELIKO VAM HVALA !

 

Na sve vas ponosan i zahvalan, načelnik Općine Sveti Martin na Muri, Martin Srša