OBILIJEŽEN SVJETSKI DAN JABUKE U BREZOVCU

OTVORENJE UČIONICE U VOĆNJAKU
17. listopada 2022.
Širokopojasni pristup internetu uskoro dostupan na području Murskog Središća i susjednih općina
20. listopada 2022.
Prikaži sve novosti

OBILIJEŽEN SVJETSKI DAN JABUKE U BREZOVCU

Danas, u četvrtak 20. listopada 2022. u svijetu se obilježava kao Svjetski dan jabuke i on je vrlo svečano, radosno, edukativno i zabavno obilježen i proslavljen u Brezovcu u Voćnjaku starinskih sorti jabuka, a organizirala ga je Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri na čelu sa svojim predsjednikom Mladenom Dobranićem koji je na samom početku rekao nekoliko rečenica o povijesti ovoga dana i jabuci kao kraljici voća, te pozdravio sve one koji su došli na ovaj jedinstven ili jedini ovakav događaj u Međimurju.

A došli su općinski načelnik Martin Srša pročelnica općinskog Jedinstvenog upravnog odjela Vlatka Županec, direktor Ureda domaće turističke zajednice David NovinščakFranjo Belović i Dragutin Barlek Oldtimer kluba Međimurje i mnogi drugi.

Martin Srša: ‘Svaka jabuka bolja je od banane’

 

Najviše je bilo osnovnoškolaca i to je bio i najljepši i najradosnji dio događaja, a u cjelini nikada toliko ljudi na ovoj priredbi u Brezovcu nije bilo.

Sa svojim učiteljima i mentorima na danu jabuke bili su učenici Osnovne škole Sveti Martin na Muri i Osnovne škole Kuršannec, škola koje imaju vlastite voćnjake. Svatko tko je htio mogao si je ubrati starinske jabuke ili kupiti novije sorte lokalni voćara, a bilo je i pečenih kestena, Vinkovog meda, jabučnice, sokova, džemova, marmelada i mnogih drugih proizvoda od jabuka i ostalog voća.

U zabavno djelu programa zasvirali i zapjevali su Augustin Dvanajščak i Dragutin Brežnjak,a u stručnom dijelu priredbe govorio je mr.sc. Milorad Šubić iz ministarstva poljoprivrede, dok je nešto više govorio općinski načelnik Martin Srša, koji je priredbu s 5. izložbom starinskih i modernijih sorti jabuka proglasio otvorenom. Najveće zanimanje svih posjetitelja privukao je Petar Vuković čuvar i uzgojitelj starinskih sorti jabuka, za koje je imao spremnu i priču koju su nazočnici upijali, poput jabučnice koju su točili Mladen Oletić i Mijo Flac. Bilježimo riječi Martina Srše koji je po zanimanju agronom, a sada i općinski načelnik.

Svakodnevno osjećamo potrebu vraćati se starinskim sortama jabuka zato jer su one otporne na mnoge bolesti i nametnike i u biti su prepune kvalitetnih sastojaka. Hvala Bogu, u Međimurju, točnije međimurskoj zemljici sve što se posadi i posije, rod obilat daje i zato je Međimurje raj na zemlji. Jabukama pripada posebna pozornost i mogu vam reći kako je svaka jabuka zdravija od banane.

Naravno za ove riječi dobio je snažan pljesak kao i Mladen Dobranić, najzaslužnija osoba što se u Međimurju obilježava Svjetski dan jabuke, što je vjeran tradiciji, što modernizira proizvodnju, ali i daje važnost starinskom način uzgoja i držanja voća, posebice jabuka, koja danas u cijelom svijetu ima svoj veliki dan. Da, i lijepo je bilo vidjeti ljude koji godinama dolaze na ovaj svetomartinski i u stvarnosti svjetski događaj i naravno mnogo, mnogo učenika, što je svojevrsno jamstvo kako će jabuka i dalje krasiti i hraniti ovdašnji puk, ma što i kako svijet globalni govorio i izgledao.

Izvor: medjimurski.hr


 

Isplate iz proračuna
Skip to content