Obilježen blagdan Svih svetih u Svetom Martinu na Muri

01.11.2021.

Povodom blagdana Svih svetih na groblju u Svetom Martinu na Muri općinski načelnik Martin Srša, predsjednik Općinskog vijeća Ivica Kutnjak, njegov zamjenik Krunoslav Colar te predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata Josip Novinščak položili su cvijeće i zapalili svijeće u čast svim pokojnim mještanima  i Hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Općine Sveti Martin na Muri.

Tom prilikom župnik Župe Svetog Martina biskupa vlč. Mladen Gorupić uz molitvu za sve pokojne blagoslovio je i novo grobno krilo. U kratkom govoru načelnik Općine napomenuo je kako već dulje vrijeme postoji potreba za proširenjem groblja te se upravo ove godine to i ostvarilo.

Naveo je kako se kroz posljednje dvije godine radilo na postavljanju ograde oko groblja, uređenja hladnjače za pokojnike u mrtvačnici te na uređenju novog grobnog krila. Na novom grobnom krilu detaljno su projektirana grobna polja za ukop pokojnika.

Predviđena su ukupno 262 grobna mjesta i to za urne, za travnate grobove sa pločom-tzv. „američki tip“ grobova, jednostruke i dvostruke  grobove te za obiteljske grobnice.

S vanjske strane ograde uređena je pješačka staza, parkiralište s 33 parkirna mjesta te je uređena pristupna cesta uz parkiralište do faze pred asfaltiranje. Prema riječima načelnika dosadašnja vrijednost investicije nešto je manja od milijun kuna od čega je najveći dio pokriven iz proračuna Općine ,a 300.000,00 kn će se namaknuti iz odobrenih sredstava LAG-a Međimurski doli i bregi.

Ovime projekat uređenja groblja nije potpuno završen jer će se iduće godine pristupiti asfaltiranju ceste oko groblja, posaditi živa ograda uz rub novo formiranog grobnog krila te posaditi ukrasno grmlje i drveće na mjestima predviđenim za to. Ovom investicijom zadovoljit će se potrebe za grobnim mjestima u idućih pedeset i više godina.