Obnovljen Pil u Žabniku

11.05.2023.

U cijelom Međimurju gotovo da nema naselja u kojem na nekom centralnom mjestu ili na križanju cesta nije postavljen Poklonac, Križno drvo ili kako ga mi nazivamo Pil. Tako gotovo da ne postoji naselje u Općini Sveti Martin na Muri koje ne krasi upravo takav mali Pil.

Tu su nekada putnici namjernici zastali, bilo da su išli pješke, biciklom ili kolima koja su vukli konji ili krave i prekrižili se i kratko pomolili. Danas u ovo užurbano vrijeme kada svi jure nekud, nažalost još rijetki, obično stariji mještani, zastanu i prekriže se ili kratko pomole uz taj stari simbol Kršćanstva na ovim prostorima.

Neki ih niti ne primijete, a oni tiho stoje više stoljeća na istom mjestu i svjedoče mnogim zgodama i nezgodama, mnogim razgovorima pa i ljubavnim susretima koji su se događali uz njih. Jedan takav Pil nalazi se na križanju ulica u naselju Žabnik i krasi mjesto već točno 105 godina. Postavili su ga mještani Žabnika daleke 1918 godine. Pil se uvijek kada je bilo to potrebno obnavljao, a upravo ovih dana obnovljen je u cijelosti kako bi ga sačuvali kao dio vjerskog ali i kulturnog identiteta mještana koji žive na ovim prostorima.

Obnovu je, po nalogu općine Sveti Martin na Muri, vrlo kvalitetno odradio svestrani umjetnik  Stanko Padarić iz Vrhovljana, a vrijedne Žabničke žene svake godine posade cvijeće koje ga krasi cijele godine. Neka nas i ubuduće Pil podsjeća na naše pretke i neka u nama izaziva poštovanje i prema Bogu i prema ljudima.