Očišćeni jarci za oborinske vode i orezana stabla, žbunje i visoka trava uz prometnice u bregovitom dijelu Općine

05.09.2023.

Očišćeni jarci za oborinske vode i orezana stabla, žbunje i visoka trava uz prometnice u bregovitom dijelu Općine

 

Rijetki znaju da Općina Sveti Martin na Muri ima na svom području gotovo 160 km nerazvrstanih cesta o kojima mora sama brinuti. Upravo je trošak održavanja tih nerazvrstanih cesta ogroman izdatak iz proračuna Općine jer se na žalost od cestarina ili drugih nameta koji se plaćaju prilikom registracije motornih vozila ne uplaćuje ni jedan cent u općinsku kasu.

Ovih se tjedana provodilo opsežno čišćenje i sanacija odvodnih jaraka oborinske odvodnje i orezivanje zaraslih zelenih površina u Marofu, Vrhovljanu i briježnim naseljima Kapelščaku, Gradišćaku, Gornjem Koncovčaku i Jurovčaku.

Očišćeni su kilometri jaraka, isprani zacijevljeni propusti i ošišano 10.520 metara kvadratnih zaraslih površina uz ceste i to do visine od 4 metra. Neki odvodni jarci nisu bili očišćeni čak i više desetaka godina. Zadnje oborinske nepogode kada je voda tekla više po cesti nego po zaraslim jarcima pokazala je da se takva čišćenja moraju obavljati svakih nekoliko godina. Trošak je velik ali je korist višestruka.

Ovo je tek 1.faza uređivanja najkritičnijih dionica, dok će se ,prema dogovoru s izvođačem radova, ostatak orezivanja i malčiranja provesti u studenom.