OŠ Sveti Martin na Muri je bila od 2. do 5. svibnja 2022. domaćinom državnog Natjecanja iz biologije za školsku godinu 2021./2022.

06.05.2022.

OŠ Sveti Martin na Muri je bila od 2. do 5. svibnja 2022. domaćinom državnog Natjecanja iz biologije za školsku godinu 2021./2022.

U Svetom Martinu na Muri se tom prilikom okupilo 115 učenika, 79 mentora i 25 članova državnog povjerenstva.

Natjecanje se provodilo u OŠ Sveti Martin na Muri, u dvije kategorije. U utorak su se učenici 7. i 8. razreda osnovne škole te učenici 1., 2., 3. i 4. razreda srednje škole natjecali u znanju odnosno u pisanju pisane zadaće, dok se u srijedu 18 učenika zasebno natjecalo u prezentaciji i obrani svojih samostalnih istraživačkih radova (u 3kategorije: osnovne škole, 1. i 2. razred srednje škole te 3. i 4. razred srednje škole).

Svečano otvorenje natjecanja održano je u kongresnoj dvorani hotela Terme Sveti Martin gdje su i bili sudionici smješteni. Program otvaranja pripremili su učenici i učitelji OŠ Sveti Martin na Muri, a samo natjecanje otvorila je učenica Doroteja Hunjadi, učenica 4. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec. Doroteja je treći put na Državnom natjecanju iz biologije u kategoriji istraživačkih radova.

Svečanost su otvorili učenici Malog i velikog zbora koje su pripremale učiteljice Mirjana Bregović i Sara Smrtić uz korepetitora Lucijana Novaka, a scenski nastup su izveli učenici Kelly Leskovec, Antonio Krajačić i Ivano Rihtarec na tekst učiteljice Anđelke Klemenčić koja je ujedno i moderirala samom svečanošću. Kako škola radi i diše prikazano je u video uratku koji su pripremili učenici dodatne nastave iz informatike i učitelj Neven Kutnjak. Sam čin proglašenja natjecanja otvorenim efektno su popratili školski bubnjari Ivan Brdar i Noa Horvat.

Sudionicima su se obratili i poželjeli uspjeh te dobrodošlicu u Međimurje i Sveti Martin na Muri župan Međimurske županije gosp. Matija Posavec, načelnik općine Sveti Martin na Muri gosp. Martin Srša, ravnateljica OŠ Sveti Martin na Muri gđa. Petra Novinščak te predsjednica Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja gosp. Marina Ništ, viša savjetnica za biologiju pri Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Svakako trebamo istaknuti predivan rad učenice Ine Baumgartner koji je odabran kao vizual cijelog natjecanja dok je učiteljica Mirna Žerjav pripremila prekrasan pano, a zajedno s učiteljicom Dubravkom Resman Žignić i učenicima suvenire za sve sudionike natjecanja.

Kako bi se učenici bolje upoznali sa Svetim Martinom na Muri i Međimurjem te se opustili od stresa natjecanja, Škola im je u slobodno vrijeme organizirala vožnju turističkim vlakićem u posjet multimedijalnoj zbirci „Jen dan u živleju mlinara Franca Žalara“, posjet mlinu te vožnju skelom.

Proglašenje najboljih uz prigodan program zatvaranja Natjecanja održan je u četvrtak, 5. svibnja u Termama Sveti Martin. U programu su sudjelovali učenice Malog i velikog zbora te dramsko recitatorska grupa u pripremi učiteljice Mirjane Bregović i Spomenke Vincek.

Posebna pohvala za angažman i predanost cjelokupnom programu ide Draženu Crnčecu, učitelj biologije te Nevenu Kutnjaku, učitelj informatike koji su uz ravnateljicu škole Petru Novinščak pratili svaku minutu natjecanja i tjednima pripremali potrebne aktivnosti, a sve u suradnji s državnim povjerenstvom i njihovom predsjednicom Marinom Ništ, višom savjetnicom.

Potporu i pomoć OŠ Sveti Martin na Muri u organizaciji brojnih aktivnosti u četiri dana natjecanja dali su i naši dragi suradnici: Alfa d.d., Školska knjiga d.d, Muraplast Kotoriba, Info Point d.o.o., Općina i TZ Sveti Martin na Muri, Jakopić travel, Turistička zajednica Međimurske županije, bistro Arka, pekara Panis, TP Varaždin Kitro Sveti Martin na Muri, LAG Međimurski doli i bregi, Turistički vlakić Sveti Martin na Muri i svima srdačno zahvaljujemo.

Svaki djelatnik Škole svojim trudom i angažmanom doprinio je iznimno uspješnom natjecanju o čemu svjedoče pohvale za organizaciju i atmosferu na natjecanju od strane svih sudionika.

U ime OŠ Sveti Martin na Muri ČESTITAMO svim sudionicima natjecanja, a osobito učenicima i mentorima koji su pokazali najviše znanja.

Zahvaljujemo svima na ovih zanimljivih i prekrasnih četiri dana i iznimno pozitivnim komentarima. Svi u organizaciji su se trudili, u najboljoj namjeri, da boravak sudionika u Svetom Martinu na Muri bude ugodan i vjerujemo da svojim matičnim školama i svojim domovima nose lijepe uspomene iz OŠ Sveti Martin na Muri i Međimurja.

Petra Novinščak, ravnateljica

OŠ Sveti Martin na Muri


GALERIJA FOTOGRAFIJA – DRAŽVNO NATJECANJE BIOLOGIJA 2022.