Svečana sjednica u Svetom Martinu: Sredina smo u kojoj je lijepo i ugodno živjeti!

12.11.2022.

U sportskoj dvorani Toplica Sveti Martin u svečanom ozračju održana je sjednica Općinskog vijeća Sveti Martin na Muri povodom Dana općine.  Predsjednik vijeća Ivica Kutnjak naglasio je u svom govoru da je izuzetno zadovoljan radom općinskog vijeća, doprinosom svih vijećnika bez obzira na političku opredijeljenost, kao i na odličnu suradnju s načelnikom.

 

– Zahvalan sam svim vijećnicima na konstruktivnim prijedlozima i dobronamjernim kritikama, kao i na predanosti koju svi zajedno pokazujemo kada je u pitanju prosperitet i razvoj Općine, koji je svima nama na prvom mjestu, naglasio je Ivica Kutnjak.

 

Istaknuo je da su u proteklih godinu dana donijeli niz odluka, počevši od poticaja za uređenje nekretnina, komunalne infrastrukture, dopune programa javnih potreba u kulturi, sportu, socijalnoj zaštiti, komunalnom otpadu, formiranje novog grobnog krila, završenje projekta uređenja groblja, izmjene samog centra, uvođenje etičkog kodeksa, uvođenje transparentnost gdje mještani mogu vidjeti na što se sve troši javni novac te da su osnovali vlastitipogon te niz drugi projekata.

 

Načelnik Martin Srša naglasio je da se Općina Sveti Martin na Muri od svojih početaka polako, ali sigurno pretvarala u sredinu u kojoj se izgrađuje komunalna infrastruktura, gdje se otvaraju obrti, poduzeća, grade poslovni prostori, niče Gospodarska zona te počinje razvoj turizma.

 

– Naša općina pretvara se u sredinu u koju dolaze turisti, posjetitelji dolaze kod nas zbog prekrasno očuvane prirode, dobre eno-gastronomske ponude i zdravog rekreativnog turizma. Pretvaramo se u sredinu u kojoj je lijepo i ugodno živjeti, naglasio je Srša.

 

Podsjetio je i na blagdan svetog Martina biskupa, koji za Općinu Sveti Martin ima osobit značaj jer je upravo sveti Martin zaštitnik Župe i Općine.

 

Svečanosti su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem, zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Srpak, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, predsjednik Županijske skupštine Dragutin Glavina, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, kao i mnogi drugi uzvanici, općinski vijećnici, načelnici iz čak 16 međimurskih općina, te brojni mještani, kao i čelni ljudi Turističke zajednice Sveti Martin na Muri.

Tekst:  Sanja Heric / novine.hr


 

Zahvalnice su dodijeljene :

 

  1. Zvonimir Babić – za izniman doprinos u razvoju poljoprivredne proizvodnje

 

Obrazloženje: Zvonimir Babić  na vlastitom i zakupljenom poljoprivrednom zemljištu u sklopu svog Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva od svog osnutka kontinuirano provodi agrotehničke mjere poboljšanja i očuvanja plodnosti tla, novim sortimentom podiže prinose po jedinici površine te uvodi nove ratarske kulture i svojim primjerom potiče i ostale poljoprivrednike na dohodovniju proizvodnju novim poljoprivrednim kulturama. Suvremenim poljoprivrednim strojevima i alatima obrađuje respektabilnih 275 hektara oranica, što ga čini jednim od najvećim poljoprivrednim proizvođačem ne samo u našoj Općini već i u Međimurskoj županiji. Na ulazu u Općinu iz smjera Grada Mursko Središće izgradio je moderan skladišni objekt sa mostnom vagom i deponijom za prihvat merkantilne robe.


  1. Miroslav Novinščak – za izniman doprinos u vođenju NK POLET Sveti Martin na Muri te za podršku društvenoj zajednici

 

Obrazloženje: Miroslav Novinščak je u izuzetno teškim vremenima preuzeo funkciju predsjednika NK POLET te ga zajedno sa svojim suradnicima, ali i uz golemi vlastiti angažman redefinirao i razvio u respektabilni klub. NK POLET se pod njegovim vodstvom polako, ali sigurno, pretvorio se u klub dostojan i za mnogo veće sredine.  Sezonu 2021/2022. NK POLET je završio na prvom mjestu 3. Hrvatske nogometne lige Sjever te je time postignut najveći uspjeh u povijesti kluba. NK POLET pod njegovim vodstvom proglašen je županijskim nositeljem kvalitete nogometa u seniorskoj kategoriji. Osim u spomenutom djelovanju u NK POLET-u, Miroslav Novinščak godinama daje golemi doprinos u vidu organizacijske, ali i financijske pomoći i ostalim Udrugama naše Općine, pa i šire, te ima izuzetno istančan sluh za humanitarne aktivnosti u koje se uvijek uključivao i nesebično pomagao.


  1. Poduzeće Fast Procesing BRA-MAR d.o.o.- za izniman doprinos u razvoju gospodarstva i suradnje s lokalnom zajednicom

 

Obrazloženje: poduzeće Fast Procesing BRA-MAR d.o.o. u vrijeme pandemije preuzima firmu u stečaju te od firme gubitnika od svega nekoliko zaposlenih u nepune dvije godine izrasta u firmu s blizu stotinu zaposlenih. Bave se proizvodnjom pontona te cjelokupnu proizvodnju izvoze. Planiraju širenje proizvodnje te zapošljavanje novih 30 radnika. U planu je i izgradnja nove proizvodne i skladišne hale te u svojim planovima imaju postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe. Primjer su odlične suradnje između gospodarstva i lokalne zajednice.

 


                 

 Plakete su dodijeljene:

 

  1. DVD Sveti Martin na Muri – za 90 godina djelovanja u zaštiti od požara

Obrazloženje: DVD Sveti Martin na Muri u svojoj je devedesetogodišnjoj povijesti bio glavni obrambeni čimbenik u protupožarnoj zaštiti, ali i zaštiti i spašavanju u svim prirodnim nepogodama koje su zahvatile naše mještane. Članovi DVD-a Sveti Martin na Muri posebno su se istaknuli svojim angažmanom i u vrijeme pandemije COVID-19. Osim u zaštiti i spašavanju od požara i nepogoda, DVD Sveti Martin na Muri kroz povijest je bio i aktivni nositelj i sudionik svih važnijih društvenih događanja naše Općine. Začetnik je manifestacije Berba grožđa koja se u modernije doba preimenovala u Dane turizma. Gotovo da nema ni jednog društvenog događaja, bilo općinskog ili župnog, u kojoj ne sudjeluju članovi DVD-a Sveti Martin na Muri.


  1. TERME SVETI MARTIN d.o.o – za izniman doprinos u razvoju turizma

Obrazloženje: Terme Sveti Martin nositelj su turističkog razvoja i generator turizma ne samo Općine Sveti Martin na Muri već cijele Međimurske županije i kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. Uspješno posluju tokom cijele godine kao wellness-kupališna destinacija te  konferencijsko – sportski centar koji privlači mnogobrojne posjetitelje.  Koncept Termi Sveti Martin označava jedna riječ: „Healthness“ (health + wellness) čija je glavna značajka kombinacija aktivnog odmora, wellness doživljaja i podizanja svijesti o vlastitom zdravlju s ciljem vraćanja tijela, uma i duše u ravnotežu. U Termama Sveti Martin svaki gost i svaki djelatnik mijenja svoje navike, mijenja svijest o sebi i svijetu oko sebe, te se kreće prema zdravom i novom „ja“. Možemo reći da nude nešto jedinstveno i drugačije, kvalitetne usluge bazirane na domaćem, lokalnom i autohtonom, što ih čini drugačijim od ostalih resorta ovog tipa, a čemu u prilog idu i brojne primljene nagrade i certifikati, poput prvog EU Ecolabel certifikata u Hrvatskoj i glavne nagrade u kategoriji najbolje inovativne spa edukacije Europskog spa udruženja, te najnovija nagrada Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku u kategoriji najboljeg wellness hotela u Hrvatskoj.

Osim hvalevrijednih nagrada, socijalno su osjetljivi i društveno uključivi te uvijek među prvima pomažu potrebitima, a posebno njeguju izvrsnu suradnju s lokalnom zajednicom i privatnim iznajmljivačima. Možemo reći da su zaista primjer dobre prakse kao resort koji je uvelike pridonio tome da je Općina Sveti Martin na Muri danas jedna respektabilna destinacija aktivnog odmora i kvalitetnog života koja može ponuditi različiti spektar turističkih resursa, atrakcija i proizvoda.                           

 

 

BIMEP 2024.

BIMEP 2024.

Zahvaljujući rastu popularnosti biciklizma u...