Sveti Martin na Muri ima prvi hotel u Hrvatskoj koji nosi prestižni europski znak zaštite okoliša – EU ECOLABEL

20.07.2021.

Terme Sveti Martin prvi su hotel u Hrvatskoj koji je dobio oznaku EU Ecolabel, prestižni europski znak zaštite okoliša, koji se dodjeljuje održivim proizvodima i uslugama kojima se potiču inovacije te pridonosi cilju klimatske neutralnosti EU-a do 2050. i kružnom gospodarstvu.

Još jedno je ovo u nizu velikih priznanja koja su stigla u najsjeverniji hrvatski kraj i jednu od najljepših turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. Oznaku je direktoru Terma Igoru Nekiću uručila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je istaknula da turistima više nisu dovoljni samo more i sunce već traže destinacije poput Svetog Martina na Muri koje su održive i ekološki osvještene: „Terme Sveti Martin su prepoznale trendove i aktivno su se uključile u zelenu tranziciju. Zadovoljili su 22 obavezna kriterija kako bi dobili ovaj prestižan znak koji na razini Europske unije potvrđuje pridržavanje najviših standarda. Svojim poslovanjem predstavljanju ogledni primjer kako uspješno poslovati u turizmi i kakav turizam u Hrvatskoj želimo razvijati.“

Oznaka EU Ecolabel dodjeljuje se na razini Europske unije već 27 godina te promiče ekološku izvrsnost i pomaže pri identifikaciji proizvoda i usluga koji imaju smanjen utjecaj na okoliš, od početne faze uporabe sirovina, preko proizvodnje pa sve do njihova korištenja i konačno odlaganja. U tom smislu, EU Ecolabel je važan instrument za poticanje kružnog gospodarstva i niskougljičnog razvoja te zelene javne nabave.

Da bi se dodijelio znak za okoliš EU-a, turistički smještaj mora biti sukladan s 22 obvezna mjerila iz područja općeg upravljanja, energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, racionalne potrošnje vode, smanjivanja i upravljanja otpadom i otpadnim vodama te ostalim obveznim mjerilima. Cilj mjerila jest promicanje uporabe obnovljivih izvora energije radi štednje energije i vode, smanjenja količine otpada i poboljšanja lokalnog okoliša, pojasnila je ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Dunja Mazzocco Drvar.

Godinu i šest mjeseci trebalo je Termama Sveti Martin da provedu potrebne procedure i usklade poslovanje s mjerilima. Direktor Terma Sveti Martin Igor Nekić naglasio je da je ova oznaka kruna njihovog rada jer Terme žive održivi turizma što je vidljivo kroz brojne projekte koje provode, a kojima su postali regionalni centar zdravog stila života.

Dodjeli prestižne nagrade prisustvovala je državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, ravnatelj sektora za razvoj turističkih destinacija Slavko Štefičar, župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, direktor turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, direktor turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri David Novinščak i načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša.

Nakon dodjele certifikata i prigodnog domjenka, direktor Turističke zajednice i načelnik Općine Sveti Martin na Muri organizirali su kratak razgled najsjevernije turističke Općine sa interpretacijom najznačajnijih turističkih atrakcija.

Čestitke Termama Sveti Martin na postignutim standardima i zahvala svim uvaženim gostima na dolasku.