Svetom Martinu na Muri ponovno petica iz transparentnosti

04.07.2022.

Institut za javne financije predstavio je 29. lipnja 2022. rezultate sedmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih županija, gradova i općina. Općina Sveti Martin na Muri i ove se godine svrstala među općine koji su na vrijeme i u odgovarajućoj formi objavili svih pet traženih dokumenata vezanih za transparentnost proračuna, te im je za to dodijeljena petica.

Cilj je ovim istraživanjem utvrditi količinu ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Sama objava dokumenata, navodi se, ne znači da su jedinice apsolutno proračunski transparentne niti da im je vodstvo apsolutno proračunski odgovorno, nego je samo potvrda da su se pridržavale Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.

Zadovoljavanje svih uvjeta osnovni je, ali i temeljni korak k transparentnosti proračuna, a kako bi dokumentacija vezana uz poslovanje općine bila još vidljivija građanima

Počevši od ožujka 2022. godine možete pregledavati sve isplate iz općinskog proračuna Općine Sveti Martin na Muri putem aplikacije za transparentnost proračuna.

Za transparentnost općine već godinama dobivamo najvišu ocjenu od Instituta za javne financije (IJF) koji iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina, a sada to podižemo na još višu razinu među prvim općinama u Hrvatskoj.

Godinama se trudimo biti u samom vrhu po transparentnosti rada, a sada smo uveli pregled svih naših isplata putem web aplikacije transparentnosti proračuna.

Vjerujem da će građanima ovo biti vrijedan i koristan alat kako bi se još više uvjerili u transparentan rad naše općine, rekao je načelnik Martin Srša.