U Termama Sveti Martin započinje Svjetsko prvenstvo u trčanju na 100 kilometara na kojem sudjeluje preko 40 zemalja svijeta

07.09.2018.

Toplice Sveti Martin, 7. rujan 2018.: Danas je u Termama Sveti Martin održana konferencija za medije povodom Svjetskog prvenstva u trčanju na 100 kilometara, koje se održava sutra, 8. rujna u Svetom Martinu na Muri. Konferenciji su prisustvovali brojni ljudi iz svijeta trčanja, a među njima i Nadeem Khan, Predsjednik Međunarodne asocijacije ultratrkača.

Ovo je prvi put da se u Hrvatskoj održava Svjetsko prvenstvo u trčanju na 100 kilometara, na kojem će više od 350 ultra maratonaca i ultra maratonki iz preko 40 zemalja svijeta potražiti svoju sreću da postanu najbolji. Zanimljivo je spomenuti kako su Terme Sveti Martin ujedno i prvi RUN HOTEL na svijetu, za što je najviše zaslužna suradnja s Berislavom Sokačom, začetnikom projekta RUN CROATIA, pa je ovo prvenstvo samo dokaz da Međimurje svojim posjetiteljima nudi zaista izvrsne uvijete za raznolike aktivnosti na otvorenom.

Na konferenciji za medije sudjelovali su Nadeem Khan, Predsjednik Međunarodne asocijacije ultratrkača, Branimir Blajić, generalni direktor LifeClass Termi Sveti Martin, Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije, Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri te Pavao Vlahek, direktor utrke. Konferenciji su se priključili i atleti Kazami Nao (JPN), Decock Wouter (BEL), Calude Moshiywa (RSA), Churanova Radka (CZE), Alder-Baerens Nele (GER), a cijeli program moderirao je Jacek Bedkowski, predstavnik IAU za medije.

Predsjednik Međunarodne asocijacije ultratrkača Nadeem Khan pozdravio je sve okupljene i naglasio kako uvijek s prvenstvom idu na nova mjesta. „Projekti koje smo do sad organizirali u Hrvatskoj bili su odrađeni izvanredno, s velikim brojem sudionika, a Hrvatska ima zaista vrhunskih sportaša i trkača. S razlogom smo ovdje.“

Hotel Spa Golfer ujedno je i start i cilj, a nakon starta u 7 sati, natjecatelji se moraju vratiti najkasnije do 19 sati. Krug od 7,5 kilometara otrčat će se 13 puta, uz dodatni manji krug od 2,5 kilometra kako bi se zatvorila brojka od ukupno 100 kilometara. Natjecatelji prvenstva ovo moraju otrčati u maksimalno 12 sati.

Osim toga, oni koji misle da istu kilometražu mogu otrčati u roku od 13 sati, slobodni su uključiti se u takozvanu „Open race“ utrku, kojoj se može uključiti maksimalno 100 trkača.

„S obzirom na to tko je sve trenutno s nama, zasigurno smo prava sportska destinacija, a trudit ćemo se da ovakva događanja postanu popularna u Hrvatskoj. Osigurali smo infrastrukturu, zatvorili cestu te sve pozivam da posjete ovaj važan događaj.“, izjavio je Branimir Blajić, direktor LifeClass Termi Sveti Martin.

Pripremljeno je nekoliko tisuća litara vode, izotoničkih i ostalih napitaka, kao i hrana. Okrepne stanice bit će dostupne na svaka 3,5 kilometra. Tijekom utrke cesta od Termi Sveti Martin do Brezovca će biti u potpunosti zatvorena za promet od 6 do 21 sat, a obilazni pravci će biti kroz Železnu Goru, Štrigovu i Sveti Martin.

Načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec potvrdio je da je „ovo svjetsko prvenstvo važan dio promocije destinacije i zaista puno znači u sportskom smislu jer još jednom potvrđuje da je riječ o pravoj sportskoj destinaciji, za koju su velikim dijelom zaslužne LifeClass Terme Sveti Martin, žila kucavica sportskih događanja u Međimurju.“

Okupljenima se obratio i Bob Schickert (Australia, WMA) koji je izrazio ponos što je dio ovog događaja te što će se sa svojih 67 godina pridružiti ovom važnom događaju svjetskih razmjera: „Trčanje je aktivnost za cijeli život i sretan sam što sam sa svojih 67 godina ovdje.“.

Nakon predsjednika IAU nazočnima se obratio i sam direktor utrke Pavao Vlahek: „Velika mi je privilegija biti direktorom ove utrke. Želim da svi sudionici i nazočni uživaju u ovom događaju, a sudionicima želim dobre rezultate.“

Da je Međimurje popularna turistička destinacija dokazuju i brojke, koje govore o povećanju od čak 16% za prvih osam mjeseci ove godine u usporedbi s prošlom. Njih je uz još dodatne pokazatelje uspješnosti Međimurja kao turističke destinacije predstavila Sandra Herman, koja je u ime župana, županije i Turističke zajednice svima poželjela srdačnu dobrodošlicu u Međimurje. „Međimurje se kao turističku destinaciju predstavlja pod sloganom „Međimurje u pokretu“ – time se daje puno prostora sportskim sadržajima, ali i prostora za upoznavanje kontinentalne turističke destinacije koja ima puno toga za pružiti. Hrvatska je poznata kao zemlja mora i sunca, no ovaj događaj upoznat će svijet s Međimurjem čiji je turizam u porastu.“

Organizacijski odbor utrke čine LifeClass Terme Sveti Martin, Svjetska asocijacija ultra trkača, Hrvatski atletski savez, Atletski klub Sljeme kao i nosioci projekta, uz pomoć lokalne zajednice, klubova i neumornih pojedinaca.

Generalni sponzor događanja su LifeClass Terme Sveti Martin, a organizaciju su velikodušno potpomogli i sljedeći: Bauerfeind, d.o.o., CROZ, Crtorad, d.o.o., Hrvatski Atletski Savez, Hrvatska vojska, IAU – International Association of Ultrarunners, Humana Nova, Poliklinika Medikol, Multipower, Muraplast, Nord-Ing, Otto Bock, Printex, PZC, d.d., AK Sljeme, Općina Sveti Martin na Muri, Tegra, WMA – World Masters Athletics, Međimurska županija, OPG Hažić, Podravka, Light On, j.d.o.o, Toya, d.o.o., Alca, Atlantic Trade, Pan Prom, Voće Varaždin, Studio P., Ela-Plast d.o.o.

Napomene za medije koji dolaze na utrku

Ceste će oko LifeClass Termi Sveti Martin na dan utrke biti zatvorene. Savjetujemo sve koji dolaze iz smjera Zagreb-Varaždin-Čakovec, da prema Termama Sveti Martin dođu iz smjera Čakovec > Štrigova, te da svoja vozila parkiraju ispred Apartmanskog naselja Regina ili kod sportske dvorane. Iz smjera Svetog Martina na Muri pristup neće biti moguć.

 

BIMEP 2024.

BIMEP 2024.

Zahvaljujući rastu popularnosti biciklizma u...